Dieuwer de Lange: ‘Ik zocht olie om de motor weer te laten draaien’

Kan je dit voor ons maken? Met deze vraag, die ze in haar periode aan Kunstacademie Minerva kreeg, startte voor Dieuwer de Lange het ondernemerschap. Inmiddels mag ze zich al een kwart eeuw ontwerper noemen en is ze tevens eigenares van Bed & Office 050.

‘Mijn opleiding was nog niet afgerond, toen ik al een grote opdracht voor een huisstijl kreeg,’ vertelt Dieuwer. ‘Ik kon er niet van slapen, maar heb het wel gedaan. Er volgden meer opdrachten en het liep als een trein, tot de crisis toesloeg.’

Naast grafisch ontwerpen runt Dieuwer sinds maart van dit jaar Bed & Office 050. ‘Vroeger leek het mij al geweldig om een klein hotel te beginnen. Anderen zeiden: dat moet je niet doen joh, zo leuk is dat helemaal niet. Toch bleef ik daar enthousiaste ideeën over hebben. Om mijn inkomen op te kunnen schroeven heb ik de ontwerpstudio laten verbouwen. Het is nu een vrijstaand, stijlvol minihotel met het persoonlijke van een Bed & Breakfast. Een nieuw concept. En juist erg leuk!’

‘Vroeger leek het mij al geweldig om een klein hotel te beginnen’

Dat ze boven alles ontwerper wilde blijven, was voor Dieuwer de reden om bij StadOogst aan te kloppen. ‘Ik kon hun hulp goed gebruiken om mijn twee zaken te combineren en daarmee voldoende inkomen genereren.’

Haar deelname aan StadOogst en de goede resultaten van Bed & Office 050 brachten Dieuwer nieuw zelfvertrouwen als ondernemer. ‘Ik ben enthousiast, levendig, en wat ik aanpak gebeurt ook. Maar er is olie nodig om de motor soepel te laten draaien. Die olie zit er nu weer volop in. Mede daardoor doe ik nog meer: met een groep van zes mensen en een uitgever maken we lees- en lesmateriaal voor kinderen voor wie lezen moeilijk is. Jules Plus heten we. Onlangs zijn we een samenwerking aangegaan met Biblionet en Vluchtelingenwerk Nederland.’

Dat Dieuwer vol nieuwe energie zit, blijkt ook uit haar toekomstplannen. ‘Eigenlijk zou ik de zaken nog best wat willen uitbouwen,’ onthult ze. ‘Met nog een Bed & Breakfast bijvoorbeeld. Kort geleden wilden mijn buren hun oude stadsbus kwijt. Ik merkte dat ik daar graag iets mee wilde doen. Bed & Bus 050… en zo verder! Dan gaat mijn fantasie direct met mij aan de loop.’

www.bedandoffice.nl