Groningers zijn geen hulpvragers!

Zelfs niet wanneer het ze bijna in de schoot geworpen wordt, ontvangen ze niet. Ik herken dit zo goed! Ik ben Groningse en sinds 1988 zelfstandig onderneemster, vooral héél zelfstandig!

Als het even iets minder gaat stop je weer wat meer energie en tijd in acquireren, netwerken. Ik houd er erg van. Wat ik herken is dat je ‘het’ er soms solistisch niet uitgeperst krijgt. ‘Je moet het toch zèlf doen, hè!’ Vooral als kleine zelfstandige. Een (voor)oordeel, een hele stevige! Één die heel lang in stand te houden is, totdat je blinde vlek je in de weg zit.

Als geen ander weet ik hoe fijn het is dat iemand bij mij aanklopt en ‘help’ roept, de hulpvraag bij mij neer legt. Dat we samen kijken naar de persoonlijke en dus zakelijke hulpvraag. Dat je samen ‘het probleem’ inventariseert en met kleine handreikingen en adviezen de eerste kleine dingen kunt vlot trekken.

Zo zat ik begin dit jaar bij Henriëtte op de netwerkstoel een overheerlijke cappuccino in The Rock te drinken en zei ik spontaan ‘ja’ op haar voorstel deel te nemen aan de 8 daagse training ‘…. ‘, verspreid over enkele maanden.

Armoede,…

Dit woord gebruik ik zelf ‘nooit’. Als ik hem lees of hoor is het gevoel dat ik erbij krijg messcherp.

Armoede: het komt meer voor dan je denkt. Zeker in en rond Groningen. Een verscholen geheim, wat men niet graag deelt.

Zo stapte ook ik over mijn eigen schaduw en stapte in: in de kleine groep, met zeer uiteenlopende ondernemers, ondernemers in spé, gestarte en doorstarters, en … de ontspoorde oude rot in het vak, zoals ik.

Na acht trainingen van bijna vier uur sta ik weer op scherp. Toen ik instapte waren ‘dingen buiten mijn onderneming om’ belangrijk, kwam er geen omzet binnen en stonden de klanten niet in de rij.

Het heeft geresulteerd in een bbz-bedrag, een deeltijdbaan als taxi-chauffeur in het personenvervoer voor mensen met beperkingen èn de energie die nodig is voor een prachtig project ‘de rode camper’ in de markt te zetten, waarin mijn vak en kunstvormen bij elkaar komen binnen mijn Praktijk voor Levenskunsten: basis van mijn werkzame leven.

Als counselor coach help ik je weer bij je kernkracht komen. Dat is nu precies wat ik door StadOogst en ondernemerscoach Henriëtte Veenstra heb hervonden.

Ik kan het weer zelf!

En nu ook vooral met mijn netwerk daar waar nodig.

Ria Smid – Deksels, Praktijk voor Levenskunsten

www.riasmid.nl

www.kunstproduct.nl