Gea Veenstra: ‘Twee jaar lang heb ik toen alles alleen gedaan’

‘In 2009 had ik na hard buffelen mijn eigen makelaardij net goed op de rit staan toen, boem, de crisis toesloeg. Als klein kantoortje was ik gelijk aan de beurt.’ Hoewel het voor haar een pittige tijd was, vertelt Gea Veenstra er vol energie over. Als dynamisch persoon liep ze vast in het bankwezen, waar ze jarenlang had gewerkt. Ze vertrok voor een half jaar naar Australië en kwam bij terugkomst terecht in de makelaardij. Toen ze als donderslag bij heldere hemel eruit werd gezet, besloot ze haar eigen weg te kiezen.

‘In het makelaarskantoor waar ik werkte, ging het eigenlijk heel goed. Plots werd ik ontslagen, ik weet nog steeds niet waarom. Daar heb ik een heel vervelende nasmaak aan overgehouden.’ Gea was destijds bezig met het laatste deel van haar studie makelaardij. ‘Maar ik was er echt even klaar mee. Ik dacht: als ik mijn diploma niet haal, ga ik wel apen voeren in de dierentuin.’

‘Ik was er echt even klaar mee en dacht: als ik mijn diploma niet haal, ga ik wel apen voeren in de dierentuin’

Zo ver kwam het niet. Ze haalde haar diploma en begon haar eigen makelaardij. Met hard werken en veel netwerken kreeg ze de zaak draaiende, maar de crisis legde de makelaardij vervolgens grotendeels stil. ‘Toen stond ik op een kruispunt,’ legt Gea uit. ‘Op deze weg doorgaan en zo depressief worden als een garnaal, of kijken naar andere opties en kansen.’ Ze koos voor het laatste. Samen met een kennis begon ze naast haar makelaardij een winkel in tweedehands dameskleding. ‘Maar mijn compagnon stapte er na een jaar uit. Twee jaar lang heb ik toen alles alleen gedaan. Ik kwam in die periode van heel weinig rond, had minder dan een uitkering en werkte keihard.’

Via de gemeente Groningen kwam Gea in contact met StadOogst en die hielden haar een spiegel voor. Ze is zich toen meer gaan focussen op de makelaardij. ‘Een vriendin wilde mij wel helpen met de winkel. Zij is echt een topverkoper en net als ik heel dynamisch. Dat bracht mij weer nieuwe energie. De makelaardij trok ook weer aan en ik kon mij daar op richten. De winkelomzet is omhoog geschoten en de omzet van mijn makelaardij is ten opzichte van vorig jaar in begin november al verdubbeld. Door de focus en hernieuwde energie ben ik nu uit de overlevingsmodus.’

www.2keerleuk.nl