Monique Bakker: ‘Stond ik daar met mijn auto, volgeladen met broodjes en sapjes’

Twaalf jaar lang werkte Monique Bakker bij een dienstverlenend bedrijf, toen ze besloot om als zelfstandige verder te gaan. De materialen die ze in loondienst ontwikkelde voor loopbaanbegeleiding, veranderden in lesmateriaal voor kinderen over sociaal emotionele vaardigheden en talentontwikkeling. Een impulsieve actie bracht haar vervolgens bij een andere passie waarbinnen ze nu als ondernemer actief is: koken.

‘Na mijn periode in loondienst had ik als zelfstandige een vliegende start,’ blikt Monique terug. ‘Ik had veel contacten met educatieve uitgeverijen en hoefde eigenlijk nooit na te denken over of ik nog voldoende opdrachten kreeg. Het was er allemaal gewoon. Totdat de opdrachten minder werden en de -stroom wat droogviel. Ik vroeg me af waar ik allemaal mee bezig was. Dat was een stroeve en moeizame periode.’

Een vraag of er iemand was die een lunch wilde maken voor vijftig personen, bleek voor Monique het begin van een nieuw hoofdstuk. Ze stak haar hand op en ging aan de slag. ‘Ik heb toen best om mezelf moeten lachen,’ erkent ze. ‘Stond ik daar met mijn auto, volgeladen met broodjes en sapjes. Iedereen was heel erg enthousiast. Toen ben ik op zoek gegaan naar wat goed bij mij past, heb mezelf veel nieuws aangeleerd en eigenlijk kwamen er vanzelf nieuwe cateringopdrachten binnen. In het bedrijfsverzamelpand waar ik zit, zet ik vaak mensen een creatie van mij onder hun neus om te laten proeven. Mensen moeten het toch ervaren.’

‘Toen ben ik op zoek gegaan naar wat goed bij mij past, heb mezelf veel nieuws aangeleerd en eigenlijk kwamen er vanzelf nieuwe cateringopdrachten binnen’

Ondanks dat ze voelde dat het klopte wat ze deed, besefte Monique goed dat ze nog een slag moest maken om haar idee levensvatbaar te krijgen. ‘Ik ben gewoon begonnen en het werd positief ontvangen. Maar aan het concept moest handen en voeten gegeven worden, zodat ik mezelf beter kan profileren bij mijn klanten. Daarvoor ben ik bij StadOogst terecht gekomen.’

Haar huis en keuken bieden mogelijkheden om haar ambities waar te maken. ‘Momenteel ben ik aan het kijken of ik workshops kan organiseren en of een vergaderlocatie met huiskamerrestaurantvoorziening een mogelijkheid is.’ Ook haar link met het onderwijs blijft wat Monique betreft behouden. ‘Ik zou graag een kinderkookboek willen maken. Onlangs heb ik met groepjes kinderen op de school van mijn dochter staan bakken. Dat ga ik binnenkort weer doen. De kinderen leren dan direct over gewichten, hoeveelheden en smaken.’